Siirry sisältöön

Ulvilan kaupunki liittyy Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostoon

Ulvilan kaupunginhallitus esittää 16.9.2024 kokoontuvalle valtuustolle, että valtuusto päättää Ulvilan kaupungin sitoutumisesta Hinku-tavoitteisiin ja -kriteereihin sekä Ulvilan kaupungin liittymisestä Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostoon.

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään muun muassa lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Kunnat kannustavat myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita ilmastotekoihin. Hinku-kunnat kuuluvat Hinku-verkostoon ja saavat oikeuden käyttää Hinku-logoa. Uudet Hinku-kunnat sitoutuvat täyttämään Hinku-kriteerit vuoden kuluessa liittymispäivästä.

Hinku-kriteereillä tarkoitetaan kuntien ilmastonmuutoksen hillintätoimia ja linjauksia, joilla kunta uskottavasti sitoutuu vähentämään oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä sekä vaikuttamaan alueensa toimijoihin (asukkaat, yritykset, maa- ja metsätalousyrittäjät sekä vapaa-ajan asukkaat) siten, että alueen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä tavoitellaan hiilineutraaliutta.

Ulvilan kaupungille on keväällä 2024 nimetty ilmastotyöryhmä, joka jatkossa toimii myös Hinku-työryhmänä. Hinku-yhteyshenkilöksi on nimetty tekninen johtaja Teemu Björninen. Työryhmä ja yhteyshenkilö vastaavat seuraavista tehtävistä:

• Kunnalle laaditaan vuosittain suunnitelma päästöjä vähentävistä investoinneista. Investoinnit hyväksytään seuraavan vuoden talousarviossa.

• Kunnalle laaditaan vuosittain hillintätoimien suunnitelma, joka osoittaa, millä toimenpiteillä ja investoinneilla kasvihuonekaasupäästöjä pyritään vähentämään koko kunnan alueella. Suunnitelma sisältää suunnitellut investoinnit sekä keinoja asukkaiden ja paikallisten yritysten aktivoimiseen.

• Kunnan alueella toteutuneet merkittävimmät hillintätoimet kootaan vuosittain ja julkaistaan kunnan verkkosivuilla. Tieto tehdyistä toimista toimitetaan myös Sykelle. Valtakunnallisesti kiinnostavat hillintätoimet voidaan viedä myös Kestävyysloikka-verkkopalveluun. Toimenpiteisiin liitetään mahdollisuuksien mukaan saavutetut päästövähennykset. Syke voi tarvittaessa täydentää tiedot Kestävyysloikkaan.

• Kaupungin henkilöstölle ja kaupunginvaltuustolle tiedotetaan vuosittain hankkeen saavutuksista.

• Alueen asukkaille, yrityksille sekä maa- ja metsätalousyrittäjille viestitään ilmastonmuutoksen hillinnän mahdollisuuksista.

– Perusteena liittymiselle on tavoitteiden mahdollinen saavutettavuus, koska Ulvilan päästöt ovat ilman suunnitelmallisia toimenpiteitä tippuneet vuodesta 2007 jo 37 % tavoitteen ollessa 80 %.  Lisäksi liittyminen täyttää Ulvilan kaupunkistrategian ja talousarvion sisältämät tavoitteet niin ilmastoystävällisistä toimenpiteistä kuin yrittäjäystävällisten ja aktiivisten toimenpiteiden lisäämisestä. Se antaa mahdollisuuden konkreettiseen ja tavoitteelliseen opetus- ja kasvatustyöhön lasten ja nuorten paikallisuuteen pohjautuvassa ympäristökasvatuksessa, kertoo kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka.

Lisätietoja kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka, mikko.lofbacka@ulvila.fi, 044 343 8250.