Siirry sisältöön

Kaasmarkkujoen virkistyskäytön rajoittaminen

Kaasmarkun uimaranta on jouduttu sulkemaan korkeiden enterokokkipitoisuuksien takia. Myös kahtena edellisenä kesänä uimaranta on jouduttu sulkemaan samasta syystä.  Ja valitettavasti myös Leineperin uimarannan enterokokkien määrä ylitti niukasti toimenpiderajan.

THL teki pyynnöstämme tutkimuksen havaittujen suolistobakteerien geenimarkkereista eli halusimme selvittää tarkemmin bakteerilähteen. Yhden mittauskerran tulokset lähettämistämme uimarantavesinäytteistä on valmistunut.  Tiivistetysti kaikissa neljässä näytteessä oli havaittavissa varsin runsaasti tuoretta suolistoperäistä saastumista, jonka alkuperänä näyttäisi olevan etenkin märehtijät (nauta). Näytteissä oli myös suolistobakteereja, joiden alkuperä oli ihmisistä ja lokeista. Tutkimuksissa ei ollut yhtään hevosista, koirista, siipikarjasta tai sioista peräisin olevia suolitobakteereja.

Ulvilan kaupunki on tutkinut joen lähellä sijaitsevan viemäriverkoston kunnon tekemällä painetestin sekä väriainetestin ja näiden perusteella kaupungin verkosto on kunnossa.

Enterokokkipitoisuudet ovat olleet mittauksissa koholla varsinkin Kaasmarkun uimarannalla.  Pitoisuuksia on mitattu lukuisista kohteista ja havaintojen perusteella enterokokkien pitoisuus nousee joessa virran edetessä kohti Kokemäen jokea.  Joen alkulähteillä (Tammen tilan uimaranta) ei ole mittauksissa havaittu enterokokkien osalta viitearvojen ylitystä.

Uskomme, että kaikilla on tahtotila siihen, että meille tärkeän joen virkistyskäyttöä voidaan mahdollisimman pian jatkaa. Nyt kun meillä on saatavilla alustavaa tietoa tartunnan lähteistä, niin voimme yhdessä toimien vähentää suolistoperäisten bakteerien pääsyä meille tärkeään vesistöön.