Info / Yleistä / Ulvila pähkinänkuoressa
 
 

ULVILA PÄHKINÄNKUORESSA

Ulvila kuuluu Lounais-Suomen aluehallintovirastoon, Satakunnan maakuntaan ja Porin seutukuntaan.

Ulvilan kaupunki sijaitsee Kokemäenjoen varrella, aivan Porin naapurissa. Ulvila tunnetaan maineikkaasta ja pitkästä historiastaan. Jo keskiajalla Ulvila oli tärkeä hansakauppiaiden kauppapaikka. Ulvilan kaupunkioikeusasiakirja on vuodelta 1365, mutta Ulvila esiintyy asiakirjoissa kaupunkina jo aikaisemmin. Ulvila onkin Turun ja Porvoon ohella maamme vanhimpia kaupunkeja. Keskiajalta on peräisin Ulvilan arvokkain historiallinen nähtävyys, kivikirkko, joka edelleen on vilkkaan seurakuntaelämän keskus. Liikistön muinaismuistoalueella on nähtävänä vieläkin vanhemman kirkon rauniot.

Ulvilan keskiaikainen kaupunki on sijainnut aivan nykyisen kirkon läheisyydessä. Kokemäenjoen molemmin puolin Ulvilan kaupungin keskustaajaman muodostavat Friitalan ja Vanhankylän kaupunginosat Kokemäenjoen pohjois- ja eteläpuolella. Friitalaan ovat keskittyneet teollisuuden ja kaupan palvelut. 
Entinen Friitala Oy:n uudistettu tehdasalue ja tehdasrakennukseen avattu Friitalan Nahkamuseo ovat Ulvilan uusin matkailullinen vetovoimatekijä. Ulvila tunnetaan myös lukuisista korkean teknologian yrityksistä. Hallinnolliset palvelut ovat keskittyneet Vanhankylän alueelle. Vuonna 1992 laajennettu Ulvilan kaupungintalo on mielenkiintoinen arkkitehtoninen tutustumiskohde. Viihtyisiä, perinteisiä kyläyhteisöjä upeine kulttuurimaisemineen ovat Kaasmarkun ja Harjunpään kaupunginosat.

Etäisyydet:

Pori 9 km
Turku 140 km
Helsinki 240 km
vuoroliikennelentokenttä Pori 7 km
pienlentokenttä Pori 7 km
merisatama Mäntyluoto (Pori) 28 km
junaliikenneasema Pori 7 km

Pinta-alat:

kokonaispinta-ala 422,56 km2
- josta maata 400,73 km2
- ja vettä 21,83 km2

Väestömäärä: 13237 (31.12.2017)

Elinkeinot:

Maa- ja metsätalous 3,0%
Jalostus 32,5%
Palvelut 63,8%

Tulovero %: 20,50 (v. 2016)
Ystävyyskunnat: Ljusdal (Ruotsi) ja Suure-Jaani (Viro)

Tästä sivusta vastaa AK, päivitetty 25.1.2019